torsdag 21. januar 2010

Hønsehauk på åtet!!

I dag tilbrakte jeg de tidlige morgentimene i skjulet vårt. Jeg la ut hjortekjøttdeig (for gammel til å bli menneskemat!) og en rypevinge til å lokke med. Det gikk ikke mange minuttene før en Rødstrupe kom flaksende. Denne løp oppå teltet, fløy fram og tilbake foran objektivet og gomlet kjøttdeig. Den var tydligvis vant til at teltet stod der...







…Nå har det jo stått et halvt års tid så det er kanskje ikke så rart! i forrige uke la vi ut skrotten av en hjort, som forøvrig resten av skal mette bryllupsgjestene våre i september ;). Hilda har fra vinduet hjemme observert både havørn og hønsehauk på skrotten etter at hun har kommet hjem fra jobb sent på ettermiddagen. Nå var denne raskt renspist så nytt kjøtt oppå skrotten måtte til. Jeg satt lenge og koste meg med å knipse bilder av Rødstrupe, kjøttmeis og en Spettmeis tok også turen innom. Denne nektet imidlertid å sette seg slik at jeg fikk et fint bilde av den...


Etter en stund fikk jeg høre Havørna skrike. Den satte seg i ei furu på andre siden av sundet. Der satt den en god stund før den tok til vingene igjen og forsvant ut av syne. Lenge satt jeg og var spent på om den plutselig skulle lande på åtet! Men, det gjorde den ikke.





Jeg dro på jobben for å ha kveldsvakt og når Hilda kom hjem på ettermiddagen fikk hun se Hønsehauken sitte på åtet! Hun fikk i full fart knipset et bilde gjennom kjøkkenvinduet sitt! Denne helga blir kjempespennende!!! :D




post signature

6 kommentarer:

  1. Hei

    Så utrolig artig om du får et stevnemøte med hønsehauken eller havørna.
    Lykke til.

    monika

    SvarSlett
  2. Trivelig med voksen havørn og ungfugl hauk på åte. Husk å gå inn i teltet før det lysner og få noen til å hente deg ut fra teltet ellers så vil de avsløre prosjektet ditt.


    Lykke til

    Terje

    SvarSlett
  3. Spennende!
    Håper du lykkes!
    mvh Knut Børge

    SvarSlett
  4. Takk for hyggelige kommentarer og gode råd ;)

    Mvh Linda

    SvarSlett
  5. Hei Linda

    Det er alltid spennende med prosjekter som en setter i gang selv.
    Har selv hatt et skjul til kongeørn i 4år og det viktigste er som Terje nevner å gå inn i mørket og har en mulighet så sitter en til det blir mørkt igjen.
    Så er det og viktig at den/de har tilgang på åte hele tiden så du ikke"mister"fuglen til andre eller at den trekker ut av området.
    Ørner/hauker er vare for lyder og bevegelser så det er en fordel spesielt i starten og knipse noen få bilder først å blir fuglen usikker så stopper du å venter litt til den spiser før du knipser igjen. Åte og evt.sittepinne eller stein bør stå slik til at du slipper å dreie for mye på linsa når fuglen skifter plass.(Still kamera mot den plassen den ofte lander på når den kommer inn på åte plassen for da kan du få noen bilder før den begynner å spise har du ikke gjort det så bør du vente med å dreie noe på kamera å slippe den ned på åte først for de er utrolig vaktsomme å skanner området før de går på åte og bevegelser da medfører ofte til at de stikker)
    Jo mer du sitter i camoflasjen jo mer vender fuglen seg til lyder og en vis bevegelse som og føre til at de bevegelsene den reagerte på i starten bryr den seg kanskje ikke om etter en stund.(Varierer fra fugl til fugl selvfølgelig så litt prøving og feiling blir det jo men etterhvert så vil du kjenne til hva de forskjellige reagerer på siden du sansynligvis vil kjenne de igjen vis du får flere fugler på åte)
    Låner og en camoflasje av en fotokamerat på hønsehauk mm og min erfaring der er at de er på langt nær så vare som kongeørn når det gjelder lyd og bevegelser. Er det i ferd med å bli mørkt å fuglen fortsatt sitter på åte mens jeg vil ut så banker jeg hard i veggen så hauken stikker før jeg går ut det fungerer greit.
    Må du på do så hjelper det lite å titte ut og tro at fuglen ikke ser deg å stikke ut en kort tur.. Ofte sitter de mette eller sultne og følge med åte plassen på go avstand.
    For meg så virker det gjennom det jeg leser her at camoteltet står nære hus... Det er en fordel vis du har mulighet til å flytte den slik at det er 200m eller helst mer til nærmeste hus og lite trafikk av folk slik at fuglen føler seg trygg.
    Jo flere fugler en klarer å lokke til åte plassen jo større kamp om maten,for din del betyr det at du får bilder i godt dagslys siden de må spise etter tur.
    Har du mulighet for å ha camohytte med en eller to andre så blir det mindre arbeid med forring ol.
    Fotokameraten min legger ut nytt åte til haukene så si hver dag så det er tidkrevende.(november til mars)
    Selv går jeg inn i fjellet å sjekker åte en gang i uka og i natt skal jeg inn å sitte for første gang i år så jeg er spendt på hva det blir til.(har riktig nok sittet noen timer tidligere men ikke hele dagen)
    Kos deg med småfuglene på åte mens du venter på hauken og evt.ørnen.
    Stå på du vet den som ikke gir opp vil lykkes til slutt!:-)

    Mvh Rune

    SvarSlett
  6. Hei!

    Tusen takk for mange gode tips og råd!! Setter stor pris på det :D
    Vi skal ut i mørket i morgen tidlig! Gleder meg :D

    Mvh Linda

    SvarSlett

Heisann! Hyggelig om du legger igjen en kommentar på bloggen min ;)
Hilsen Linda